Версія для друку
Середа, 20 квітня 2022 18:59

«Швейцарія передала Вінниці першу партію продовольства у рамках гуманітарної місії»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

До Вінниці прибула перша партія продовольства від швейцарської гуманітарної місії.

Передали понад 100 тонн продуктів харчування. Приймати вантаж особисто приїхав керівник групи швейцарських гуманітарних експертів Беат Хергер та Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Вінниця зі Швейцарією має тривалу та успішну співпрацю. 15 років спільно працювали по інфраструктурних проєктах: енергоефективності, з розвитку велоруху, з покращення системи громадського транспорту і цього року планували продовжити реалізацію проєкту по цюрихських трамваях. Втім, війна внесла свої корективи у співробітництво та змінила його напрямки.

 

Два тижні тому очільник Вінниці Сергій Моргунов зустрівся у місті з Послом Швейцарії в Україні Клодом Вільдом та керівником групи швейцарських гуманітарних експертів Беатом Хергером. Вони обговорили можливість розгортання у Вінниці гуманітарної місії.

Наразі вже запустили процес реалізації цих планів. Швейцарія передала Вінниці першу партію продовольства у рамках гуманітарної місії. Зокрема, олію, борошно, кукурудзяну крупу, консерви та цукор - загалом понад 100 тонн продуктів харчування. Це найбільша гуманітарна місія від іноземних друзів.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов під час зустрічі зазначив, що Швейцарія вже багато років є надійним партнером Вінниці.

«До міста надійшла дієва і важлива допомога зі Швейцарії. Вінниця зі Швейцарською Конфедерацією має 15 років успішної співпраці. В мирний час ми займалися питаннями теплопостачання і тепломодернізації, поставками трамваїв, заходами, які пов’язані з отриманням енергетичної відзнаки. Але реалії життя тепер інші, війна кардинально змінила напрямки нашої співпраці. І саме за ініціативи Посла Швейцарії в Україні, пана Клода Вільда виникла така комунікація і бажання щодо надання Вінниці конкретної допомоги у вигляді продуктів харчування. Це така продуктова місія для переселенців та людей, які потребують допомоги в містах, де ведуться активні військові дії», - каже Сергій Моргунов.

Очільник міста наголосив, що весь товар, який доставили до Вінниці, придбано в українських виробників. Це надзвичайно вагома підтримка і для економіки, і для забезпечення продовольчої безпеки у місті.

«Важливо, що продукти харчування закуповувались Урядом Швейцарської Конфедерації саме в Україні. Це була їхня принципова позиція – придбати товар в українських виробників. Чотири з шести найменувань наші партнери замовили у Вінниці та області. Це серйозна підтримка нашої економіки. Зазначу, що ця допомога - комплексна, коли не просто привезли продукти харчування, а ще й допомогли фінансово, щоб наші підприємства безперебійно працювали. Ми щиро вдячні нашим партнерам за допомогу. Ми зможемо поповнити стратегічні запаси міста, щоб допомагати переселенцям у Вінниці та області. Також продовжимо передавати гуманітарні вантажі для людей, яким доводиться жити під обстрілами», - наголосив міський голова Сергій Моргунов.

 

Керівник групи швейцарських гуманітарних експертів Беат Хергер під час зустрічі розповів, що планують передати Вінниці близько 1300 тонн провізії на півтора мільйона швейцарських франків.

«Швейцарія є багаторічним партнером Вінниці і ми підтримували низку проєктів у місті. Тому в часи цієї жахливої війни та кризи ми не могли залишити наших партнерів в біді. Тож одразу відреагували на потреби Вінниці. Менше ніж за два тижні організували великі поставки гуманітарного вантажу. Загальний бюджет, який ми закладали на продукти харчування для міста Вінниці - це півтора мільйона швейцарських франків. За ці кошти придбали близько 1300 тонн продуктів харчування. Наша гуманітарна допомога буде продовжуватись і надалі в інших напрямах. Хотіли би співпрацювати за напрямком охорони здоров’я, водопостачання та водовідведення, тощо. Поки що конкретних безпосередніх планів у нас немає. Ми вивчаємо ситуацію та потреби. І я переконаний, що і ця допомога також надійде. І не тільки для Вінниці, а й для інших міст та регіонів України. В будь-якому разі Швейцарія буде поруч з Україною», - сказав керівник групи швейцарських гуманітарних експертів Беат Хергер.

Передача гуманітарного вантажу супроводжувалась підписанням відповідного Договору. Вінницька міська рада та Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва підписали документ про передачу гуманітарної допомоги.